Introducció a la diversitat de creences a Sant Cugat
Sant Cugat és un municipi que compta amb certa pluralitat cultural i conviccional. Aquesta diversitat és un fet estructural que es fa visible, entre d’altres, en el dret a l’exercici del culte i l’existència de llocs de culte de tradicions religioses, moltes vegades poc conegudes.
La finalitat d’aquest treball és afavorir el clima de diàleg i de convivència, fer més properes les comunitats i promoure que donin suport a iniciatives d’interès comú endegades per la societat civil o per les administracions públiques.
Per tal d’elaborar aquest mapa, s’ha fet primer una tasca d’identificació de les comunitats religioses i després s’ha dut a terme un treball de camp, establint una relació estreta amb les comunitats a través de visites i entrevistes personalitzades. La realitat dels llocs de culte i de les seus identificades, però, no reflecteix necessàriament la complexitat de la realitat religiosa.
El mapa pretén ser una foto de la diversitat de creences i conviccions, però no vol ser un mirall estàtic sinó una imatge dinàmica que anirà canviant i adaptant-se amb l’evolució de la societat de Sant Cugat.
Apareixen al mapa les següents comunitats i entitats:
BUDISME
Nova Tradició Kadampa
Sangha de Thích Nhất Hạnh
ESGLÉSIA CATÒLICA
Germanes Missioneres dels Sagrats Cors de Jesús i de Maria
Monestir de Sant Domènec de Guzmán
Centre Borja (Jesuïtes) Societas lesu, SI. Institut de Teologia Fonamental. (STICB Seminari de Teología i Ciència)
ESGLÉSIA EVANGÈLICA
Associació Cristiana Connecta
Synergy International Christian School (Col·legi)
Assemblea Gilgal
Missió Sant Cugat
Església Protestant de Valldoreix
Iglesia de Dios (CCFEAM)
Iglesia Casa de Dios
ISLAM
Casa Cultural Àrab de Sant Cugat (Mesquita)
COMUNITATS QUE NO TENEN SEU FIXA A SANT CUGAT PERÒ HI SÓN PRESENTS
Associació Anitya
Comunitat Bahà’í
Comunitat de Cristians, Moviment per a la Renovació Religiosa
Què és el mapa de la diversitat de creences i conviccions d’una ciutat?
Un mapa on surten referenciades totes les comunitats, representants de tradicions espirituals, religioses o no religioses, humanístiques, presents a aquella ciutat, amb informació com ara on es troben els seus llocs de culte, quan es reuneixen, com s’hi pot contactar, amb qui es pot parlar, etc.
Les religions i els corrents humanístics, patrimoni comú de tota la ciutadania, disposen d’uns recursos comunitaris i espirituals que, degudament gestionats, poden contribuir molt positivament a l’assoliment d’una cultura de la pau i d’una societat més justa. El mapa és una eina per fer-les més properes, acostar-les i animar-les a posar en marxa projectes comuns. Tots i totes hi sortirem guanyant.